Как да изберем правилната SD карта за SJCAM?

Здравейте приятели на SJCAM,

Напоследък, получаваме запитвания относно Sd картите, които са най-удачни за SJCAM.Този въпрос е важен,за да  очаквате отлично качество на заснетия материал.

SD картите са най-честата форма на медия за съхранение на данни за преносими устройства. Въпреки това, много потребители са имали проблеми при избора и употребата на карти с устройството си, тъй като понякога те не могат да бъдат разчетени, а друг път на тях не може да се записват данни.

Тъй като видовете данни са различни, ако имате правилната информация, ще можете да вземете правилното решение за собствените си нужди. Ето какво трябва да знаете.

1. Елементите на една SD Card карта

При закупуване на SD карта, трябва да вземете под внимание четири основни фактора:

  • Class (клас)

Има четири различни класове за SD карти. Можете да избирате измежду клас 2, 4, 6,  или 10. Този номер ви позволява да знаете минималната скорост на запис на MB на картата. Например, клас 2 пише с 2 MB / сек. Има и карти с ултра-висока скорост на запис (ultra-high speed (UHS) карти), които могат да прехвърлят данни със скорост от  50 MB/сек до 312 MB/сек.

“X” Rating („Х“ рейтинг)

„Х“ рейтингът показва колко пъти по-бързо картата записва информация в сравнение със стандартен CD-ROM диск.

2. Капацитет на SD картите

Що се отнася до капацитета на съхранение, всеки трябва да определи приблизително големината на медията, от която се нуждае. В момента има три основни типа карти с различен капацитет:

  • SD – може да побере до 2 GB
  • SDHC – ъпгрейд към оригиналната SD карта, известен още като SD 2.0: може да побере до 32 GB
  • SDXC – ъпгрейд на SDXC: може да побере до 2TB

3. Налични размери на SD картите

Има три различни размери на SD карти, от които можете да избирате:

  • Стандартни размери (32mm x 24mm)
  • Мини размер (31.5mm x 20mm)
  • Микро размер (11mm x 15mm)

По този върпос не би трябвало да има проблеми с избора, тъй като този елемент е специфичен за това с кой вид работи вашето устройство. 

4. SD карти за снимки

За снимки трябва да се фокусирате главно върху съхранението. При стандартни снимки ще ви бъдат достатъчни от 4 GB до 8 GB. Когато става въпрос обаче за RAW изображения с висока резолюция, ще ви трябва повече място, както и съобразяване с рейтинга.

Едно RAW изображение заема около 25 MB. Като се има предвид, че в един гигабайт има около 1000 мегабайта, това би означавало, че една 16-гигабайтова карта може да побере около 650 броя RAW изображения. Разбира се, тези изчисления са приблизителни.

Що се отнася до скоростта, обърнете внимание на това какъв клас и какъв „Х“ рейтинг се препоръчват от поризводителя на устройството.

5. SD карти за видео

SD Асоциацията има няколко препоръки за видео:

  • Class 2 – за SD запис
  • Class 4, 6 – за Full HD запис
  • Class 10 – за Full HD запис и за запис на HD Still Consecutive Recording

На теория това трябва да работи. Въпреки това, отново, това са само минималните изисквания. Ако камерата изисква по-висок „Х“ рейтинг , тогава ще бъде по-добре закупуването на карта с по-високо качество карта. Например, ако сложите 40x карта в устройство, което изисква 50x, картата няма да бъде в състояние да функционира правилно.

 

EnglishBulgaria